Волинський коледж Національного університету харчових технологій

Відділення харчових технологій

Загальна характеристикаСпеціальності та професіїЗдобутки студентівПозаурочні заходиНаші випускники

Завідувач відділення
Семенюк Тетяна Степанівна

Відділення створено у 2010 році як відділення харчових технологій та готельно-туристичного обслуговування.

З 2011 року – після реорганізації – відділення харчових технологій.

Завдання відділення: підготовка високоосвічених спеціалістів для закладів ресторанного господарства та харчової промисловості.

З 2016-2017 навчального року підготовка здійснюється за спеціальністю:

  • 181 Харчові технології

Зараз відділення здійснює підготовку спеціалістів:

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» за спеціальністю технік-технолог з технології харчування

Термін навчання на основі:

  • базової загальної середньої освіти – 3 роки 6 місяців;
  • повної загальної середньої освіти – 2 роки 6 місяців;

за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник»:

за професією кухар

термін навчання на основі:

  • базової загальної середньої освіти – 2 роки 7 місяців;

за професією бармен-офіціант

термін навчання на основі:

  • базової загальної середньої освіти – 2 роки 8 місяців;

за професією майстер ресторанного господарства

термін навчання на основі:

  • повної загальної середньої освіти – 10 місяців;
181 Харчові технології

ht_viddil_small_00001Технік-технолог з технології харчування – грамотний фахівець у галузі ресторанного господарства, професіонал-консультант із технології приготування кулінарних, кондитерських виробів, страв та напоїв, сервірування столів, керівник середньої ланки у вмінні приготувати якісні страви, гарно їх оформити, подати, фахівець, здатний проявляти максимум фантазії, творчості при підході до справи, вплинути на настрій гостей, продемонструвати культуру обслуговування, діловий працівник, який підтримує вітчизняного виробника та вміло задовольняє потреби споживачів.

Випускники можуть працювати:

  • начальник цеху малих виробництв;
  • технолог;
  • технік-лаборант;
  • завідувач складом;
  • інструктор виробничого навчання;
  • агент з постачання;
  • адміністратор;
  • шеф-кухар;
  • бармен;
  • офіціант.

Кухар

Це не тільки давня, але і вічна професія. Без їжі людина не може існувати ні на землі, ні на морі, ні в космосі, тому професія кухаря потрібна людині постійно. Обов’язки кухаря: готувати, оздоблювати і порціонувати різноманітні страви з овочів, грибів, риби, м’яса, птиці, субпродуктів, перші страви, страви з круп, солодкі страви, напої, страви з яєць та сиру, борошняні вироби. Технологічний процес приготування їжі складається з кількох стадій та операцій. Кухар, насамперед, виконує такі операції: прийом сировини, її переробка, зберігання продуктів; приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна; оформлення страв для їх роздачі. Види праці: ручна, механізована, автоматизована; одиночне чи масове виробництво.

Випускники можуть працювати:

  • кухарем в ресторанах кафе, барах;
  • кухарем в санаторіях та пансіонатах;
  • кухарем в харчових відділеннях на виробничих та промислових підприємствах.
Офіціант

Дуже клопітка і відповідальна професія. Кваліфікований офіціант – ключова фігура в будь-якому закладі ресторанного господарства.

Офіціант є господарем залу, бо організовує і впоряджає зал до прийому відвідувачів. Він досконало володіє прийомами обслуговування, вміє сервірувати столи. Знає форми складання салфеток, рецептуру і технологію приготування страв та напоїв. Насамперед повинен грамотно і делікатно спілкуватися з клієнтами, бути психологом, вміти залагодити конфлікт, досконало знати порядок прийому замовлень, правила подачі страв та напоїв.

Головний обов’язок офіціанта – сервіровка столу, а це справжнє мистецтво зі своїми правилам та законами.

Святкування знаменних дат, подій, весілля і навіть прийом видатних осіб, підписання угод – передбачає спілкування за урочистим столом і неможливе без офіціантів, які беруть активну участь у загальній трапезі. Як розсадити людей, які страви подавати і кому в першу чергу, які прибори потрібні для споживання тієї чи іншої страви, – саме до цього має безпосереднє відношення офіціант. Він не тільки обслуговує людей, які сидять за столом, але й допомагає, навіть навчає їх дотримуватися певних правил і етикету споживання їжі. Сьогодні жоден ресторан, кафе чи бар не може обійтися без офіціанта. Професія офіціанта може принести радість тому, хто любить роботу живу, деякою мірою навіть артистичну.

Випускники можуть працювати офіціантами в ресторанах, кафе та барах.

Бармен

ht_viddil_small_00007Бармен – це обличчя кожного закладу.

Бармен якісно і швидко обслуговує клієнтів. Знає рецептури приготування безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, вміє досконало користуватися барменським приладдям, скляним посудом. Без проблем відпускає напої, делікатно спілкується з відвідувачами закладу. Вміє оформити вітрину барної стійки, експлуатувати обладнання і створити своїм вмінням свято для клієнтів.

Професію бармена відносять до типу професій “людина – людина”, тому що головним предметом праці для неї є людина, а головною метою праці цієї професії є оперативне обслуговування відвідувачів та розрахунок з ними. Професійна придатність залежить від емоційної врівноваженості, особливої чутливості, вимагає вміння встановлювати і підтримувати контакти з людьми, розумітися на їх індивідуальних особливостях. Основні обов’язки бармена – зустрічати гостей, знайомити їх з асортиментом і рецептурою напоїв, отримувати замовлення, готувати напої та закуски, сервірувати їх. Бармен повинен знати асортимент слабоалкогольних та алкогольних напоїв, які користуються попитом, рецептуру і способи приготування коктейлів; вимоги до інвентаря, посуду; порядок розрахунку з відвідувачами; правила та температурний режим зберігання товарів; засоби та правила оформлення товару на прилавку.

Випускники можуть працювати барменами у ресторані, ресторані-барі, кафе, кав’ярнях, кафе-пекарнях, чайних салонах, закусочних, шинках.

Майстер ресторанного обслуговування

ht_viddil_small_00010Комплексна професія, яка синтезує у собі обов’язки офіціанта, бармена, кухаря, адміністратора, управлінця, обліковця. Фахівець керує обслуговуючим персоналом або самостійно обслуговує постійних гостей та VIP-персон, зі складним сервіруванням та під час тематичних святкових заходів. Майстер ресторанного обслуговування – фахівець, що у разі потреби може самостійно управляти будь-якими процесами у ресторані, кафе, барі, ситуативно замінити відсутнього працівника.

Випускники можуть працювати офіціантами, барменами, адміністраторами, обліковцями, маркетологами.

Студенти відділення беруть активну участь у проведенні різних конкурсів професійної майстерності:

  • обласному студентському конкурсі професійної майстерності «Свято Млинчика»

ht_viddil_small_00011

  • V   Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «Бурштинова осінь» ( I місце в номінації «Карвінг»);
  • VI Міжнародному конкурсі кулінарного мистецтва в м. Жешув Республіка Польша ( III місце)
  • Проведенні Днів Європи в Національному університеті харчових технологій (I місце в номінації «Найкраща презентація країни») студенти готували страви шведської кухні;

ht_viddil_small_00016

  • Святкування Дня туризму в Національному університеті харчових технологій: I місце з приготування шашликів і 2 місце з приготування юшки.

ht_viddil_small_00017

  • Обласна виставка-ярмарок виробів, виготовлених учнями та майстрами виробничого навчання.

Доброю традицією в коледжі стало щорічне відзначення Дня працівників харчової промисловості. У святкуванні беруть участь всі групи відділення харчових технологій. День технолога – є однією з головних подій для студентів та викладачів відділення, адже саме під час свята студенти груп мають можливість обмінятись досвідом приготування, оформлення страв, продемонструвати набуті навики з сервірування святкових столів, пожартувати та відпочити.

Ще одним з важливих напрямків програми свята є зустрічі з керівниками підприємств ресторанного господарства міста Луцька. Низка таких заходів допомагає студентам в подальшому працевлаштуванні.

Серед значної кількості заходів, які проводяться на відділенні і які дозволяють студенту  заглибитись в особливості спеціальності, досить ефективним є такі: виставки-презентації  кулінарної та кондитерської продукції, вікторини, наукові конференції, проведення тематичних днів національних кухонь, випуск стінгазет професійної спрямованості. На відділенні практикують проведення екскурсій студентів на сучасні підприємства ресторанного господарства, де вони безпосередньо знайомляться з новими формами обслуговування, керівниками та працівниками підприємств, їх посадовими інструкціями та обов’язками. На підприємстві тісно поєднується  теоретична підготовка з практикою, що глибоко зацікавлює і викликає у майбутніх технологів впевненість у правильності вибору спеціальності.

Випускники відділення харчових технологій мають можливість продовжити навчання за обраною спеціальністю у Національному університеті харчових технологій.

ht_viddil_small_f1Андрусик Марія Анатоліївна – випускниця відділення 2013 року, майстер виробничого навчання ВТ НУХТ
ht_viddil_small_f2Ковальчук Яна Миколаївна – випускниця відділення 2013 року, майстер виробничого навчання ВТ НУХТ
ht_viddil_small_f6Катя Глинюк випускниця відділення 2013 року, адміністратор кафе «Хурма»
ht_viddil_small_f7Євгенія Собчук випускниця відділення 2012 року, кондитер
ht_viddil_small_f9Дмитро Кенсицький випускник відділення 2013 року, кухар ресторану
ht_viddil_small_f11Людмила Гадомська випускниця відділення 2010 року, технолог супермаркету «Наш край»
ht_viddil_small_f12Наталія Тарасюк випускниця відділення 2010 року, менеджер фірми «Тростянецькі ковбаси»
ht_viddil_small_f13Аркадій Безкоровайний випускник відділення 2011 року, студент НУХТ (заочна форма), кухар арт - кафе «Стоп-кадр»
ht_viddil_small_f14Назар Терещенко випускник відділення 2010 року, випускник НУХТ, шеф-кухар ресторану «Мисливець» м. Київ
Волинський коледж НУХТ