Волинський коледж Національного університету харчових технологій

Відділення туризму та готельно-ресторанної справи

Загальна характеристикаСпеціальності та професіїНаші здобуткиПозаурочні заходи

Завідувач відділення
Зінкевич Світлана Георгіївна
тел. 0955730647
E-mail: tgrs.vocnuft@gmail.com

Сфера послуг сьогодні характеризується високими темпами розвитку, поступово займаючи домінуюче становище у світовій економіці. Світові тенденції у сфері міжнародного туризму дозволяють віднести цей бізнес до найперспективніших галузей економіки країн у сфері надання послуг. Цей факт зумовлює підвищення інтересу з боку держав не лише до проблем розвитку туризму в цілому, а й до питань підготовки фахівців для підприємств туристичної галузі та готельно-ресторанної справи.

Матеріальна база Волинського коледжу Національного університету харчових технологій дозволила у 2011 році відкрити відділення туризму та готельно-ресторанної справи, головним пріоритетом роботи якого є: підготовка освічених висококультурних, висококваліфікованих фахівців для сфери готельно-ресторанного бізнесу та туризму, конкурентоспроможних на сучасному ринку праці, що зможуть застосовувати глибокі теоретичні знання предметної області та практичні навички ефективної роботи у складному й динамічному конкурентному середовищі.

Відділення готує фахівців сфери обслуговування за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст”:

  • 241 Готельно-ресторанна справа
  • 242 Туризм

та за освітньо-кваліфікаційним рівнем “кваліфікований робітник”:

  • «Агент з організації туризму. Адміністратор» (інтегрована професія)

З метою дієвої інтеграції теорії та практики на базі Волинського коледжу НУХТ успішно працюють навчальні лабораторії:

  • навчально-туристична фірма «Волинь»
  • навчальна кімната-музей жертв тоталітарних режимів
  • «Хостел ВоК НУХТ»
  • навчальний ресторан «Біля замку»

Завдяки вивченню дисциплін професійно-практичного циклу, студенти здобувають необхідні професійні компетенції і, як наслідок, підвищують рівень власної конкурентоспроможності на ринку праці України. Значна увага приділяється вивченню іноземних мов, що дає можливість студентам брати участь у конкурсі «Світобачення» та Декламаторському конкурсі польської поезії і прози для мешканців України, проходити стажування за кордоном.

Студентські ініціативи реалізовуються вже під час навчання. Це проведення тематичних екскурсій історико-культурним заповідником «Старе місто», «До вежі князів Чарторийських», «Стародавні храми Луцька», екскурсії в Музей жертв тоталітарних режимів, а також театралізовані екскурсії історико-культурним заповідником та Луцьким колегіумом «Таємниці древнього Лучеська».

Надаючи пакет послуг з проживання та харчування для гостей хостелу та ресторану ВоК НУХТ, студенти впроваджують концепції гостинності, доброзичливості, професійної майстерності.

Основою засвоєння теоретичних знань є практика, яку студенти проходять на провідних туристичних та готельно-ресторанних підприємствах, закладах міста Луцька, області та інших регіонів України, а також за її межами.

Для насиченого й змістовного студентського життя, на відділенні організовуються цікаві заходи. Доброю традицією стало відзначення Дня відділення, що співпадає з професійним святом – Міжнародним днем туризму. Студенти навчального закладу мають можливість позмагатися, разом приготувати туристичні страви, просто гарно відпочити на лоні природи у колі друзів. З метою ознайомлення з новітніми розробками в сфері туризму, для студентів відділення щороку організовуються поїздки на міжнародну туристичну виставку – «УКРАЇНА – Подорожі та Туризм» у Києві. Особлива увага приділяється екскурсіям та подорожам, адже, це не лише сприяє патріотичному, естетичному вихованню молоді, а й формує практичні вміння та навички майбутніх фахівців туристичної галузі та готельно-ресторанної індустрії.

Наші випускники продовжують навчання у вищих навчальних закладах України та Європи, створюють власні туристичні фірми, працюють у сфері зеленого туризму, в туристичних агенціях, готелях та ресторанних комплексах нашої країни та за її межами.

Спеціальність: 241 Готельно-ресторанна справа

Освітньо-кваліфікаційний рівень: «молодший спеціаліст»

Термін навчання:

  • на основі базової загальної середньої освіти (9 класів) – 3 роки 5 місяців
  • на основі повної загальної середньої освіти (11 класів) – 2 роки 5 місяців

На міжнародному ринку послуг індустрія гостинності займає лідируючі позиції. Сьогодні гостей готельно-ресторанного комплексу важко здивувати просто смачною їжею чи комфортним номером в готелі, адже готельно-ресторанний бізнес є галуззю з високим рівнем конкуренції, що має за мету максимально задовольнити потреби споживачів, забезпечити високий рівень комфорту, задовольнити найрізноманітніші побутові, господарські і культурні запити гостей. З кожним роком вимоги до рівня цих послуг зростають. Чим вищі культура та якість обслуговування гостей, тим вищий імідж готелю й ресторану, тим привабливіші вони для відвідувачів.

Готельно-ресторанна справа – це надання таких послуг, які б задовольнили і навіть перевершили очікування споживачів.

Фахівці з готельної і ресторанної справи спроможні очолювати роботу у готельних та туристичних комплексах різних типів (мотелях, кемпінгах, ботелях, флайтелях), санаторно-курортних закладах, пансіонатах, будинках відпочинку, профілакторіях, санаторіях, у підприємствах ресторанного господарства різних типів (ресторанах, барах, кафе і т.д.), працювати у їх структурних підрозділах. Справжні професіонали готельно-ресторанної справи можуть виконувати роботи на будь якій виробничій ділянці, вони добре знають специфіку роботи як кухні, бару, залу так і всіх структурних служб закладів розміщення.

Безумовною запорукою успішної професійної діяльності фахівців індустрії гостинності є знання кількох іноземних мов. Саме тому, для студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа», передбачено поглиблене вивчення двох іноземних мов (англійська та польська).

Основою засвоєння теоретичних знань є також професійна практика, яку студенти проходять в готельно-рекреаційних комплексах міста Луцька, області та України. Зокрема, студенти мають можливість проходити практику в одному з найкращих готелів Луцька «Rhombus», готельному комплексі «Рута» (смт. Затока, Одеська область) та міжнародне стажування у готелях Болгарії Vemara Clab 4* (місто Бяла) та Aqua Azur 4* (місто Св. Костянтина і Єлени).

Наші випускники мають можливість продовжити навчання у Національному університеті харчових технологій (м. Київ) та інших вищих навчальних закладах за скороченим терміном навчання, a також відкрити власну справу чи працювати за обраною спеціальністю.

Випускники можуть займати посади:

в готелі:

  • завідувача (керівника) готелю (туристичного готелю, конгрес-готелю, курортного готелю, пансіонату, спортивно-оздоровчого комплексу, бази відпочинку, санаторію, мотелю тощо)
  • менеджера готелю (туристичного готелю, конгрес-готелю, курортного готелю, пансіонату, спортивно-оздоровчого комплексу, бази відпочинку, санаторію, мотелю тощо)
  • керівника підрозділу готельного господарства
  • фахівця з адміністративної роботи (головний адміністратор служби прийому та розміщення у готелі, менеджер, адміністратор)
  • фахівця з гостинності, конференц-сервісу

в ресторані

  • завідувача (керівника) ресторану (закладу ресторанного господарства іншого типу)
  • менеджера ресторану (закладу ресторанного господарства іншого типу)
  • фахівця із організації дозвілля
  • фахівця зі спеціалізованого обслуговування
  • начальника виробництва
  • фахівця у ресторанному бізнесі
  • адміністратора (господар) залу
  • бармена (5-й розряд)
  • офіціанта (5-й розряд)
Спеціальність: 242 Туризм

Освітньо-кваліфікаційний рівень: «молодший спеціаліст»

Термін навчання:

  • на основі базової загальної середньої освіти (9 класів) – 3 роки 5 місяців
  • на основі повної загальної середньої освіти (11 класів) – 2 роки 5 місяців

Спеціальність «Туризм» затребувана сьогодні, як ніколи раніше. Робота у туристичному бізнесі – це шанс потрапити в привілейований світ, сповнений екзотичними подорожами, захоплюючими подіями і яскравими враженнями, спілкуванням з цікавими людьми, можливістю побачити і пізнати рідний край та інші країни. В Україні цей напрямок визнаний одним із пріоритетних у національній економіці та культурі, що створює сприятливі умови для організації туристичної діяльності. Саме тому туристичний ринок потребує висококваліфікованих спеціалістів.

Успішна кар’єра в туризмі неодмінно пов’язана зі знанням іноземних мов (англійська, польська), географії, історії, культури, психології, бізнесу та інших спеціальних знань, які засвоюються під час навчання у Волинському коледжі НУХТ. Майбутні фахівці з туризму вивчають не лише аспекти міжнародного туризму, а й історію рідного краю, вчаться працювати екскурсоводами, гідами, проводять театралізовані екскурсії. А ще, вони багато подорожують. Адже, це не лише сприяє патріотичному, естетичному вихованню молоді, а й формує практичні вміння та навички майбутніх фахівців туристичної галузі.

Студенти спеціальності «Туризм», в рамках співпраці Волинського коледжу та відділу туризму та промоцій Луцької ради, беруть активну участь у заходах, пов’язаних із розвитком туризму в Луцьку та на Волині: працюють волонтерами, проводять безкоштовні театралізовані екскурсії містом, організовують студентські квести, дебати, круглі столи.

Наші випускники мають можливість продовжити навчання у Національному університеті харчових технологій (м.Київ) та інших вищих навчальних закладах за скороченим терміном навчання, також, відкрити власну справу чи працювати за обраною спеціальністю.

До основних обов’язків фахівців з туризму належить:

  • розробляти програми турів
  • визначати шляхи підвищення якості прийому та обслуговування туристів
  • надавати туристичні послуги на внутрішньому та міжнародному ринку
  • укладати договори
  • комплексно досліджувати ринок туризму
  • вести переговори з клієнтами та партнерами

Випускники можуть займати посади:

  • Організатор подорожей
  • Менеджер з туризму та готельної справи
  • Екскурсовод та гід
  • Фахівець туристично-інформаційного центру
  • Аніматор туристичної сфери
  • Інструктор з активного туризму
  • Керівник туристичних об’єднань та організацій
  • Спеціаліст з туризму в апараті органів державної влади
Професія: 4221 «Агент з організації туризму». 4222 «Адміністратор»

Освітньо-кваліфікаційний рівень: кваліфікований робітник

Термін навчання:

  • на основі повної загальної середньої освіти (11 класів) – 10 місяців

Агент з організації туризму

Для якісного задоволення потреб туристів виникла необхідність у кваліфікованих фахівцях, які могли б повною мірою здійснити всі забаганки клієнтів. Цими фахівцями і є туристичні агенти.

Насправді, робота туристичного агента має більше значення, ніж просто задоволення потреб клієнта, він допомагає виявити та реалізувати клієнту його мрії.

Основне ж завдання агента з організації туризму полягає у формуванні у потенційного клієнта бажання купити туристичну путівку.

Робота агента з організації туризму складається з наступних компонентів:

  • робота з клієнтами – передбачає визначення вимог клієнта та його побажань: надання клієнту повної достовірної інформації щодо конкретної подорожі (транспорт, побут, харчування, екскурсійне обслуговування) та вміння переконати клієнта у доцільності придбання туристичної путівки;
  • робота з документами – левова частка праці агента з організації туризму припадає саме на роботу з документами: оформлення письмових договорів, віз, перевірка паспортних даних тощо;
  • взаємодія з керівництвом та партнерами – в процесі такої взаємодії туристичний агент отримує завдання від керівництва та звітує перед ним. Взаємодія з партнерами ґрунтується переважно на узгодженні робочих моментів та виконанні партнерських зобов’язань;
  • робота з ринком послуг – передбачає постійний моніторинг ринку послуг для своєчасного реагування на дії конкурентів.

Агенту з організації туризму потрібні високий рівень розвитку комунікативних і організаторських здібностей, врівноваженість, винахідливість, енергійність, ініціативність, емоційна стійкість, виразна дикція, грамотна мова.

Оскільки робота агента з організації туризму базується на встановленні контактів між людьми, то нею, як правило, займаються люди дипломатичні, привітні та кмітливі, які уміють прихилити до себе інших.

Посадові обов’язки:

  • налагодження контактів з туристичними агентствами;
  • маркетинг туристичного ринку;
  • взаємодія з авіакомпаніями для придбання авіаквитків;
  • контакти зі страховим агентом, приймаючою стороною;
  • бесіди з потенційними споживачами туристичних послуг;
  • бронювання для клієнтів авіаквитків, готелів, оформлення страховки та необхідних документів.

Випускники професії «Агент з організація туризму» може працювати на підприємствах різних форм власності на посадах:

  • помічника менеджера з внутрішнього туризму;
  • помічника менеджера з міжнародного туризму;
  • агента з організації туризму;
  • екскурсовода.

Ця професія дає можливість працювати у сфері туризму, а також відкрити власну справу.

Адміністратор

Професія адміністратора є поширеною і затребуваною в наші дні. Без адміністратора не обійтися в готельній сфері, туристичних комплексах, салонах краси, крупному магазині, приватних освітніх центрах, клініках, в розважальних і спортивних центрах.

Робота адміністратора пов’язана з постійним спілкуванням з людьми. Головним критерієм успіху є комунікабельність і організованість. Управляти колективом і при цьому займатися інформаційно-документальною роботою – здатний не кожен. Навички ділового спілкування, уважність і оперативність – ось головні ключі до професійного успіху адміністратора.

Адміністратор – це посадова особа, яка відповідальна за прийом, реєстрацію, розміщення, обслуговування, консультування клієнтів. Це людина, яка здатна виявити порушення в роботі і прийняти необхідні заходи для його усунення.

Останнім часом більшість роботодавців вимагають від претендентів на посаду адміністратора вищу освіту, знання іноземної мови, комп’ютера на рівні упевненого користувача, наявність досвіду роботи в даній сфері. Крім цього, адміністратор повинен володіти хорошими комунікаційними навичками, приємною зовнішністю, мати грамотно поставлену мову, володіти навичками роботи з діловою документацією, технікою спілкування по телефону, бути знайомим з правилами поведінки в конфліктних ситуаціях. Також, адміністратор повинен уміти планувати, переконувати, контролювати, бути здатним самостійно ухвалювати рішення.

Адміністратор – професія не на все життя. Це хороший стартовий майданчик на шляху подальшого кар’єрного зростання.

Посадові обов’язки:

  • здійснює роботу з обслуговування відвідувачів, створює для них комфортні умови;
  • забезпечує контроль за збереженням матеріальних цінностей;
  • вживає заходи по запобіганню та ліквідації конфліктних ситуацій;
  • розглядає претензії, пов’язані з незадовільним обслуговуванням відвідувачів, проводить необхідні організаційно-технічні заходи;
  • здійснює контроль за відповідним оформленням приміщень, стежить за розміщенням, оновленням і станом реклами усередині приміщення і на будівлі;
  • забезпечує чистоту і порядок в приміщенні і на прилеглій до нього території;
  • контролює дотримання підлеглими працівниками трудової та виробничої дисципліни, правил і норм охорони праці, вимог виробничої санітарії та гігієни;
  • інформує керівництво про недоліки в обслуговуванні відвідувачів, про заходи, які приймаються щодо їх ліквідації;
  • забезпечує виконання працівниками вказівок керівництва підприємства, установи, організації.

Здобутки студентів відділення «Туризму та готельно-ресторанної справи» свідчать про всебічний інтелект та широке коло інтересів. Наші студенти є учасниками та переможцями наукових конференцій, творчих конкурсів та різноманітних спортивних змагань.

Науково-дослідницька робота студента є однією з умов становлення його творчої особистості, тому цій ділянці роботи приділяється значна увага. Так майбутні фахівці готельного-ресторанного бізнесу та туристичної індустрії беруть участь у міжрегіональних та міжвузівських конференціях. До кращих наукових здобутків можна віднести роботи Дмитра Шабали «Перспективи розвитку гастрономічного туризму на Волині», «Таємниці Луцьких підземель», Дарини Систалюк «Територіальні відмінності готельних підприємств у Волинській області», Анни Назарук «Рекреаційні ресурси природно-заповідного фонду українсько-польського транскордоння».

Викладачі та студенти беруть активну участь у різних семінарах та конкурсах. Так, у Всеукраїнському конкурсі якості продукції «100 кращих товарів Волині» розроблена студентами та викладачами екскурсія «Таємниці луцьких підземель» зайняла перше місце у номінації «Послуги у сфері відпочинку».

Команда студентів відділення зайняла ІІ місце серед 10 закладів вищої освіти Волині в інтелектуальній грі «брейн-ринг» на тему «Луцьк. Приємне відкриття! Історія та сучасність».

Під час святкування Всесвітнього дня туризму в Національному університеті харчових технологій (м. Київ), наша команда здобула І місце у конкурсі «Трофей туриста», ІІ місце у конкурсі «Рибацька юшка» та отримала подяку за активну участь у підготовці та проведенні Всесвітнього дня туризму.

Наші студенти є призерами «Декламаторського конкурсу польської поезії і прози для мешканців України» та активними учасниками написання Всеукраїнського диктанту з польської мови.

Команда Волинського коледжу НУХТ неодноразово була переможцем обласних змаганнях з туризму серед студентів ЗВО та учнів ПТНЗ.

Викладачі коледжу здобули перше місце у змаганнях з туризму серед працівників освіти Волинської області, а студентська команда є постійними призерами та неодноразовими переможцями обласних туристичних змагань.

Студентське життя насичене різноманітними культурними, спортивними, благодійними, громадськими заходами, навчальними екскурсіями та подорожами.

Науково-дослідницька робота студента є однією з умов становлення його творчої особистості, тому цій ділянці роботи приділяється значна увага. Так, майбутні фахівці готельного бізнесу та туристичної індустрії беруть участь у міжрегіональних та міжвузівських конференціях. До кращих наукових здобутків можна віднести роботи Дмитра Шабали «Перспективи розвитку гастрономічного туризму на Волині», «Таємниці Луцьких підземель», Дарини Систалюк «Територіальні відмінності готельних підприємств у Волинській області», Анни Назарук «Рекреаційні ресурси природно-заповідного фонду українсько-польського транскордоння».

Викладачі та студенти беруть активну участь у різних семінарах та конкурсах. Розроблена студентами та викладачами екскурсія «Таємниці луцьких підземель», у Всеукраїнському конкурсі якості продукції «100 кращих товарів Волині» зайняла перше місце у номінації «Послуги у сфері відпочинку».

Команда студентів відділення зайняла ІІ місце серед 10 вищих навчальних закладів Волині в інтелектуальній грі «брейн-ринг» на тему «Луцьк. Приємне відкриття! Історія та сучасність».

Під час святкування Всесвітнього дня туризму в Національному університеті харчових технологій (м. Київ), наша команда здобула І місце у конкурсі «Трофей туриста».

Вже чотири роки поспіль студенти є призерами Декламаторського конкурсу польської поезії і прози для мешканців України.

Для ознайомлення з новітніми розробками в сфері туризму, студенти відділення щороку відвідують найважливішу міжнародну туристичну виставку країни – «УКРАЇНА – Подорожі та Туризм» у Києві.

В рамках співпраці Волинського коледжу НУХТ та відділу розвитку туризму управління міжнародного співробітництва та туризму Луцької міської ради, кожного року наші студенти беруть активну участь у заходах, пов’язаних із розвитком туризму в Луцьку та на Волині: працюють волонтерами, проводять безкоштовні екскурсії містом, організовують студентські квести, дебати, круглі столи.

Доброю традицією стало відзначення Дня відділення, що співпадає з професійним святом – Міжнародним днем туризму. Студенти навчального закладу мають можливість позмагатися, разом приготувати туристичні страви, просто гарно відпочити на лоні природи у колі друзів.

Започатковано День відкритих дверей відділення. Для гостей студенти проводять театралізовану екскурсію Луцьким єзуїтським колегіумом (сучасне приміщення Волинського коледжу НУХТ) та історико-культурним заповідником.

Майбутні фахівці готельного та туристичного бізнесу багато подорожують, адже це не лише сприяє патріотичному, естетичному вихованню молоді, а й формує практичні вміння та навички, підвищує майстерність, готує до професійної діяльності.

Волинський коледж НУХТ